bbv

Golden Earring Facts

50 jaar Golden Earring levert natuurlijk een hoop leuke anekdotes op. Daarom hebben wij wat leuke facts voor je op een rijtje gezet. Je leest ze hieronder!

Broers

De Golden Earring werd ooit opgericht door Rinus Gerritsen en George Kooymans. Het had alleen heel anders kunnen lopen! Voordat de band werd opgericht gaf George gitaarles aan de broer van Rinus! Helaas bleek die broer geen muzikale aanleg te hebben. Rinus besloot het heft in eigen handen te nemen en dit werkte. Rinus en George besloten een band op te richten en beroemd te worden.. En wát voor een band!

The Naked Truth

In 1992 begon akoestische muziek hip te worden. De Golden Earring wilde hier ook aan meedoen, maar de platenmaatschappij was hier wat minder enthousiast over. Gelukkig schoot de tv-zender Veronica te hulp. Zij besloten wel geld te steken in het akoestische album 'The Naked Truth'. De Golden Earring mag Veronica wel dankbaar zijn. Zonder deze investering was het album er nooit gekomen. Dit zou zonde zijn, aangezien het een van de bestverkochte platen van de band is geworden. Zo zie je maar weer dat je altijd naar je eigen gevoel moet luisteren!

If You Leave Me

Aan het opnemen van een van de allereerste singles van de toenmalige Golden EaringS zaten nogal wat haken en ogen. Het nummer werd opgenomen in Londen en de bandleden waren er allesbehalve blij mee. De kwaliteit van de single was verschrikkelijk!

Midden in de nacht besloot de boze band om naar de manager, Freddie Haayen, te gaan. Hij zat alleen op dat moment in een nachtclub en de leden van de Golden Earring waren nog te jong om naar binnen te mogen. Na lang zeuren bij de portier werd Freddie toch uit de tent gehaald om naar de jongens toe te gaan. Hij moest hen gelijk geven, de single was niet goed genoeg. De volgende dag zat de band alweer in het vliegtuig richting Engeland om een nieuwe versie op te nemen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen met 'If You Leave Me'.

Cesar Zuiderwijk

De Golden Earring heeft niet altijd Cesar Zuiderwijk als drummer gehad. In de begindagen van de band zat Jaap Eggermont achter de drums. In 1969 maakte Jaap plaats voor Sieb Warner, die overkwam uit The Motions. Dit duurde alleen niet lang. De klik tussen Sieb en de band was er niet. Ze gingen opnieuw op zoek naar een nieuwe drummer. Uiteindelijk is het Cesar Zuiderwijk geworden. Dit bleek een goede keus, want Cesar zit nog steeds bij de band.

Kiss

Elke band moet natuurlijk ooit ergens beginnen! En waar kun je dan het beste beginnen? In het voorprogramma van de Golden Earring natuurlijk! Begin jaren 70 hebben veel bekende bands in het voorprogramma van de Earring gestaan. Een van deze bands is te herkennen aan hun opvallende uiterlijk. De heren van deze band hadden namelijk grote bossen zwart haar en zwart/witte schmink op hun gezichten. De Golden Earring had moeite met de act van de band. Ze spuugden namelijk bloed op het podium en de Hagenezen wilde die rotzooi niet op het podium hebben. De band die het podium onder wilde spugen met bloed was natuurlijk.. Kiss!

The Who

Hoewel de Golden Earring veel beroemdheden in hun voorprogramma heeft gehad, zijn ze zelf ook niet altijd de hoofdact geweest. Je moet ergens beginnen natuurlijk! Gelukkig speelde de band wel direct als voorprogramma in 1972 voor een héle grote band, namelijk The Who! Na deze tour waren de heren ook volop geïnspireerd: 'Radar Love' werd niet lang daarna geschreven.

Eight Miles High

Eind jaren 60 begon de Golden Earring door Amerika te touren. De heren zaten toen een beetje in hun psychedelische fase en dat viel ook wel op, bijvoorbeeld aan de lange versie van 'Eight Miles High'. Deze versie duurde maar liefst 45 minuten! Het nummer begon met een fluitsolo van Barry Hay en de Amerikanen vonden het geweldig! Wat bijzonder is, want Barry had helemaal niet zoveel ervaring met het bespelen van een fluit.

Jimi Hendrix

Tijdens een tour in 1969 door de Verenigde Staten valt de Golden Earring goed in de smaak. Tijdens het concert in San Francisco bij The Filmore West gaat zelfs Janis Joplin voor de band op de knieën. Rinus Gerritsen geeft hier ook een spetterende basgitaarsolo weg en niet alleen Joplin, maar ook Jimi Hendrix was aanwezig en kon de Earring zeer waarderen. Zo erg dat hij Gerritsen wel graag bij zijn eigen band (The Experience) wilde hebben. Gelukkig bleef hij gewoon bij de Golden Earring. Kunnen wij ten minste nog steeds genieten van de band zoals hij hoort te zijn.

Anouk

In 1995 was Barry Hay aanwezig bij het Zeeheldenfestival in Den Haag. Hij zag daar een zangeres waar hij dolenthousiast van werd. Hier zat talent in vond hij! De zangeres en Barry kwamen in contact met elkaar. Al snel bood Barry aan om materiaal voor haar schrijven en zo kwam in 1996 'Mood Indigo' tot stand. De single bereikte net niet de Top 40, maar bleef steken bovenin de tipparade, maar later hoorden we natuurlijk nog veel meer van.. Anouk!

Please Go

De allereerste single van de Golden Earring, 'Please Go', is op een mooie manier tot stand gekomen. De band werd halverwege de jaren 60 benaderd door ene Freddy Haayen. Hij vond dat de band de studio in moest om een plaat op te nemen. Freddy zou hier wel voor kunnen zorgen bij platenmaatschappij Polydor. Dat hij hier maar een onbelangrijke stagiaire was, hield hij voor het gemak even voor zich. Hij kreeg het wel mooi voor elkaar, en 'Please Go' was een feit. En die 'onbenullige stagiair', werd vanaf dat moment wel mooi manager van de band! Fake it 'till you make it!

Things Go Better

In 1966 had de Golden Earring een busje nodig om van optreden naar optreden te rijden. De band wist niet waarvan ze dit moesten betalen. Normaal gesproken hield de band niet zo van zichzelf verkopen, maar dit busje hadden ze écht nodig! Als oplossing werd er een nummer voor Coca Cola gemaakt. Deze plaat kon je destijds kopen bij de kruidenier en dat bleek een succes te, want de Earring kon van het verdiende geld een busje kopen.

Girls Just Wanna Have Fun

Barry Hay heeft ooit niemand minder dan zangeres Anouk ontdekt en had na Anouk de smaak wel te pakken! Zijn volgende missie: Een meiden rockgroep bij elkaar zoeken. Zo werd Bad Candy geboren. De meidengroep scoorde maar liefst drie Top 40 hits. De hoogste notering kreeg hun versie van 'Girls Just Wanna Have Fun', het nummer belandde op de 17e plaats!

Rockzilla

In 2003 kon je kijken naar de tekenfilmserie 'My Dad The Rockstar'. Deze serie is bedacht door niemand minder dan Gene Simmons, de bassist van Kiss. Barry Hay heeft samen met Jamai en Karin Bloemen stemmen ingesproken voor de serie. Uiteraard mocht Barry de stem van 'Rockzilla' doen, dé rockheld van de serie, en hij zingt ook nog eens de titeltrack.

Hillary Clinton

Dat de Amerikanen altijd groots uitpakken tijdens de verkiezingen is bekend. Natuurlijk heeft elke kandidaat een eigen campagnelied, zo ook Hillary Clinton. Zij koos in 2008 voor 'When The Lady Smiles' van onze eigen Golden Earring.

De campagneleiders waren alleen niet op de hoogte van de videoclip die bij het nummer hoorde! Hierin randt Barry Hay een non aan. Toen men dat ontdekte, was het snel afgelopen met 'When The Lady Smiles' als campagnenummer.

Shocking Blue

'Dong Dong Diki Digi Dong' was de eerste nummer 1-hit van de Golden Earring. Ter ere hiervan werd een feestje gegeven. Oud Radio Veronica DJ en muziekuitgever Willem van Kooten was aanwezig, net als Mariska Veres. Ze zong wat en Willem was meteen verkocht! Mariska moest en zou de zangeres worden van Shocking Blue! Zo gezegd zo gedaan. Binnen twee jaar scoorde de band een nummer 1-hit in Amerika met 'Venus'.

Black Sabbath

In het begin van de jaren 70 ging het best lekker met de band van Ozzy Osbourne, Black Sabbath. Zo waren er plannen voor een vijfde album. Er was alleen 1 probleempje. Tony Iommi, de gitarist, had een beetje last van een writers block! Het lukte hem niet om op gitaar-riffjes te komen. Tot het moment dat hij luisterde naar het album 'Moontan' van de Earrings. Hierna begon Tony als een razende te schrijven, en daar kwam het nummer 'Sabbath Bloody Sabbath' uit!

Covers

Als je een succesvolle band hebt, dan is de kans groot dat je gekopieerd of gecoverd wordt. Het nummer van Golden Earring dat het vaakst gecoverd is door een andere band of muzikant is 'Radar Love'. Voor zover bekend is het nummer maar liefst minimaal 350 keer vertolkt door andere artiesten. Zo speelde bijvoorbeeld Bryan Adams het nummer een keer voor MTV in Canada. Centerfold heeft het een keer gecoverd en ook Crowded House heeft het een keer gespeeld bij een optreden in Amsterdam.

Twilight Zone

Het was 1982, en het ging niet goed met de Golden Earring. George was er klaar mee en wilde solo verder. Manager Freddie Haayen vond dat de jongens dan wel met een dikke knal moesten stoppen. Nog één album dus. 'Twilight Zone' was eerst bedoeld voor George zijn solocarrière. De jongens namen het echter toch op, en het werd een dikke nummer 1-hit! Van stoppen was op dat moment gelukkig geen sprake meer.

Frans Krassenburg

In het begin van de Golden Earring had de band een andere zanger dan Barry Hay. Frans Krassenburg zat toentertijd in de band. De reden dat de band besloot om met Frans te stoppen, was omdat zij een andere muzikale richting in wilde gaan. Frans besloot vervolgens om zich aan te sluiten bij de Delftse band After Tea en niet lang daarna begon hij een eigen band. Inmiddels is Barry Hay niet meer weg te denken bij The Golden Earring en Frans gaf onlangs in een interview toe nooit spijt te hebben van zijn vertrek bij de Haagse band.

Kinderboek

Als je aan Barry Hay denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een stoere man, niet aan iemand die kinderboeken schrijft. 'Bibi moet plassen' is het boek dat Barry met zijn vrouw Sandra heeft gemaakt. Barry schreef de teksten en Sandra tekende de illustraties.

Not To Find

Soms is het lastig om Engelstalige muziek te maken als het niet je moedertaal is. Zo lanceerde Golden Earring als tweede single na hun eerste hit 'Please Go', het nummer 'Not To find'. Niks aan de hand zou je denken, totdat iemand van de band besefte dat deze uitspraak 'steenkolenengels' is. De band haalde de single terug bij de kopers en haalde het uit de schappen. Het terughalen is bijna helemaal gelukt op 25 exemplaren na. Dat zijn anno 2015 zeldzame singles en één hiervan werd onlangs nog verkocht voor 2500 euro.