De festivalzomer is in volle gang en dus staan er elk weekend duizenden feestvierders met een koud biertje in hun hand. Volgens veel mensen smaakt deze goudgele jongen op evenementen compleet anders dan in de kroeg, maar klopt dat wel? Wij zochten voor eens en voor altijd voor je uit of er iets als 'festivalbier' bestaat.Iedereen die ooit een festival of evenement heeft bezocht heeft weleens iemand horen beweren dat daar ander bier wordt geschonken dan thuis of in het café op de hoek. De vraag of dit klopt is dan ook niet nieuw voor Martine Bosch, productiemanager food and beverages bij concertorganisator MOJO.Aangelengd met water"Een heel duidelijk antwoord is gewoon nee", zegt Martine. "Wij krijgen het bier rechtstreeks van de brouwerij. Het is echt exact hetzelfde bier als wat je krijgt in je flesje in de supermarkt of in de kroeg. Brouwerijen willen ook absoluut niet afdoen aan de kwaliteit van het bier", aldus de productiemanager. Het hardnekkige gerucht dat bier op festivals zou zijn aangelengd met water is volgens haar dan ook complete onzin. "Dat is echt een insane iets om te bedenken."Het is volgens Martine logistiek ook helemaal niet mogelijk om op die manier te goochelen met bier. "De biertanks worden direct met leidingen aangesloten op de taps. Dan zou je daartussen iets moeten gaan doen met waterleidingen. De voedselveiligheid komt dan ook in het geding. Ik kan niet eens bedenken hoe dat haalbaar kan zijn," benadrukt Martine.Het lijkt erop dat de mythe van evenementenbier is ontstaan nadat er rond de eeuwwisseling als experiment een aangepast bier werd geschonken tijdens een evenement in de toenmalige Amsterdam ArenA. "Dit bier was ook niet aangelengd met water, maar echt een ander gebrouwen bier met een lager alcoholpercentage", vertelt Martine. "Daar is destijds zoveel commentaar op gekomen dat dat niet is doorgezet op festivals of evenementen." Nieuwe bierdrinkersHoewel festivalbier nog altijd niet bestaat, zijn de tijden inmiddels wel veranderd. Anno 2022 zijn er veel meer biervarianten op de markt. Hier is behoefte aan, blijkt uit verschillende onderzoeken.Volgens Martine is bijvoorbeeld Heineken Silver, een nieuw biertje met een alcoholpercentage van 4%, geboren uit de vraag van 'de nieuwe bierdrinker'. "Het schijnt dat met name generatie Gen Z (1997-2012) geen echte bierdrinkers meer kent. De jeugd van tegenwoordig vindt het bier te bitter. Daardoor is Heineken het lichtere Heineken Silver gaan brouwen."Hoe kan het dan dat bezoekers van concerten of festivals vaak toch het gevoel hebben dat ze ander bier drinken dan gewoonlijk? Martine heeft het idee dat dit vooral komt doordat bier drinken op een evenement door verschillende omstandigheden een andere beleving heeft dan in de kroeg: "Daarnaast is het gevoel van uit een plastic beker drinken ook anders. Het bier wordt gewoon keurig op vier graden geserveerd, maar door jouw warme hand wordt bier in een plastic beker sneller warm dan in een glas."Foto's: ANP/Ben Houdijk