On Air Jurjen Gofers
bbv

Facts over de Top 1000 Allertijden

Duizend nummers op een rij daar kunnen we wel wat facts over schrijven! Lees hieronder onder meer alles over de oudste en nieuwste hits in de lijst, de meest genoteerde artiesten, covers en meest voorkomende titels.

Nummer 1: 'Purple Rain'

Een nieuwe nummer 1 dit jaar in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden! 'Purple Rain' van Prince & The Revolution voert de lijst voor het eerst aan. Op 21 april van dit jaar werd Prince dood aangetroffen in zijn woning in het Amerikaanse Chanhassen. Later zou blijken dat een overdosis van de pijnstiller fentanyl op 57-jarige leeftijd een einde maakte aan het leven van Prince.

Het overlijden van een artiest heeft vaak behoorlijk wat invloed op diens noteringen in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden. Ook andere hits van Prince staan hoger dan voorgaande jaren het geval was en datzelfde geldt voor de in januari 2016 overleden David Bowie. Hij staat voor het eerst in de top 10 van de lijst der lijsten: 'Let's Dance' vind je op nummer 9.

Hoogste nieuwe binnenkomer: 'Heading Up High'

Een voor de hand liggende combi is het op het eerste gezicht niet: DJ Armin van Buuren en rockband Kensington. Toch doken zij samen de studio in om 'Heading Up High' op te nemen. Het resultaat stond begin 2016 21 weken in de Top 40. De samenwerking beviel zo goed dat Kensington mee toerde met de Armin Only: Embrace Tour.

Oudste hit: '(I Can't Get No) Satisfaction'

Deze hit van de Rolling Stones werd op 12 mei 1965 opgenomen in een studio in Hollywood en kwam op 14 augustus van dat jaar binnen in de Nederlandse Top 40.

Nieuwste hit: 'Do I Ever'

Slechts één hit uit de Radio Veronica Top 1000 Allertijden stond tijdens de uitzending in december nog altijd in de Top 40 en ook die is van Kensington. 'Do I Ever' verscheen op 1 september 2016, als voorloper op het nieuwe album 'Control' van de Utrechtse band. In de Top 40 van zaterdag 3 december 2016, de dag dat de Radio Veronica Top 1000 Allertijden editie 2016 van start ging, stond 'Do I Ever' voor de twaalfde week genoteerd in de Top 40.

Meest succesvolle acts:

 • U2 met 26 noteringen
  Twee van die hits zijn samenwerkingen, met resp. blueslegende BB King ('When Love Comes To Town') en Green Day ('The Saints Are Coming'). De andere 24 noteringen heeft U2 helemaal op eigen kracht behaald.
 • Queen met 23 noteringen
  Naast die 23 noteringen staan Queen-leden Brian May (met 'Too Much Love Will Kill You') en Freddie Mercury (met 'Living On My Own') ook ieder één keer solo genoteerd. Brian is net een tikkie succesvoller dan Freddie. In tegenstelling tot Freddie is hij namelijk te horen op alle 23 noteringen van Queen. Op de live-versie van 'Somebody To Love' uit 1993 nam George Michael eenmalig de plek van Freddie als zanger van Queen in. George maakte die live-versie van 'Somebody To Love' samen met de drie overgebleven leden van Queen tijdens het herdenkingsconcert voor Freddie Mercury in het Wembley Stadium in Londen.

Meest genoteerde Nederlandse acts:

 • Anouk met 12 noteringen
 • Bløf met 9 noteringen
 • Golden Earring met 9 noteringen

'Radar Love' van de Golden Earring is met de 13de plaats in de lijst de hoogst genoteerde Nederlandse productie. De hoogst genoteerde Nederlandstalige hit is '32 Jaar (Sinds Een Dag Of 2)' van Doe Maar op nummer 71.

Top 100

In de top 100 van de Radio Veronica Top 1000 Allertijden is U2 het meest succesvol met vijf noteringen, gevolgd door Coldplay, Guns N' Roses en Queen met elk vier noteringen. Golden Earring is met drie hits bij de bovenste 100 de best scorende Nederlandse act.

Covers

Van sommige hits staat zowel het origineel als een coverversie in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden. Enkele bekende hits waarvan beide versies genoteerd staan zijn:

 • 'Everlasting Love' – origineel van Love Affair, cover door U2
 • 'It's My Life' – origineel van Talk Talk, cover door No Doubt
 • 'Somebody To Love' - origineel van Queen, cover door George Michael & Queen

De hoogst genoteerde cover is 'Knockin' On Heaven's Door' van Guns N' Roses (nr. 61). Het origineel van Bob Dylan uit 1973 wist de Radio Veronica Top 1000 Allertijden niet te halen.

Meest voorkomende titels

De titels 'Crazy' en 'It's My Life' komen beide vier keer voor in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden. In het geval van 'It's My Life' zit daar een coverversie tussen: No Doubt coverde Talk Talk, de andere twee hits die 'It's My Life' heten zijn van Bon Jovi en Dr. Alban. Daarnaast staan er vier totaal verschillende hits met de titel 'Crazy' in de lijst. Die zijn van resp. Aerosmith, Gnarls Barkley, Icehouse en Seal.

Nooit in de Nederlandse Top 40

'Stairway To Heaven' is de hoogst genoteerde hit in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden (op nr. 23) die nooit in de Top 40 en zelfs niet eens in de Tipparade heeft gestaan. Led Zeppelin bracht het nummer namelijk nooit op single uit, vandaar dat een Top 40-notering simpelweg niet mogelijk was. Door liveoptredens groeide 'Stairway To Heaven' desondanks uit tot publieksfavoriet én Top 1000 Allertijden-klassieker. Andere hits bij de bovenste 100 van de Top 1000 Allertijden die nooit de Top 40 haalden zijn 'Fix You' van Coldplay (nr. 56) en 'Shine On You Crazy Diamond' van Pink Floyd (nr. 86).