bbv

Facts over de Album Top 750

Over een lijst met maar liefst 750 albums zijn natuurlijk wel de nodige facts te verzamelen. Zo checkten wij welke artiesten de meeste noteringen scoorden, wat het nieuwste album in de lijst is en welk album de meeste Top 40-hits bevat.

Nummer 1: Pearl Jam - Ten

Mookie Blaylock is de naam van een Amerikaanse basketballer die eind jaren 80 en begin jaren 90 actief was. De leden van Pearl Jam waren fan van hem en noemden de band in eerste instantie naar hem. Toen bleek dat Mookie daar niet zo blij mee was, veranderden zanger Eddie Vedder & co hun naam in Pearl Jam. Als eerbetoon aan de basketballer besloot Pearl Jam hun debuutalbum te vernoemen naar het vaste rugnummer van Mookie: 10, oftewel 'Ten'. De bekendste hit van 'Ten' is natuurlijk Alive, maar daarnaast bevat het debuutalbum van Pearl Jam ook klassiekers als Black en Jeremy.

Meeste noteringen in de Radio Veronica Album Top 750:

  • Rolling Stones met negentien noteringen
  • U2 met zeventien noteringen
  • Queen met vijftien noteringen

De meest genoteerde Nederlandse artiest is Anouk met twaalf albums in de Album Top 750. Bløf is met tien noteringen de succesvolste Nederlandse band én Nederlandstalige act. Als het gaat om de bovenste regionen van de Album Top 750 heeft U2 het meeste succes met vijf noteringen in de top 100. Queen staat met vier albums bij de bovenste 100. Dankzij de vijfde plaats voor het album 'Rivals' is Kensington de hoogst genoteerde Nederlandse act in de Radio Veronica Album Top 750.

Nieuwste album

'Songs Of Experience' van U2 is het nieuwste album in de lijst. Het album verscheen op 1 december 2017 en is dus nog net geen acht maanden oud bij de start van de Album Top 750.

Hoogst genoteerde live-album: Nirvana - MTV Unplugged In New York (72)

Op 18 november 1993 speelde Nirvana een akoestische set in de Sony Music Studio's in New York. MTV zond het optreden een maand later uit, in het kader van de populaire unplugged-concerten die de clipzender in de jaren 90 uitzond en ook op cd uitbracht. Het album 'MTV Unplugged In New York' van Nirvana verscheen op 1 november 1994, een half jaar na de zelfmoord van zanger Kurt Cobain.

Album met de meeste Top 40-hits

Michael Jackson is het meest succesvol als het gaat om albums met de meeste Top 40-hits. Van zijn klassieker 'Thriller' (6) haalden maar liefst zeven van de negen tracks de Top 40 en van de opvolger 'Bad' (32) kwamen zelfs acht van de tien tracks op het album in de Top 40 terecht. Compilatiealbums en live-albums in de Album Top 750 tellen hierin uiteraard niet mee.