On Air Jurjen Gofers
bbv

Facts over de Album Top 750

Met de hulp van onze luisteraars zetten wij de 750 beste albums voor je op een rij. En over zoveel albums zijn ook een hoop facts te verzamelen. Zo checkten wij welke artiesten de meeste albums in de lijst hebben, van welk album de meeste Top 40-hits komen, wat het nieuwste album is en welke soundtrack het beste scoort in de Album Top 750.

Nummer 1: Coldplay – A Rush Of Blood To The Head

'A Rush Of Blood To The Head' uit 2002 is het tweede album van Coldplay, na het debuut 'Parachutes' dat twee jaar eerder verscheen. Dankzij hits als 'Clocks', 'In My Place' en publieksfavoriet 'The Scientist' is dit album de definitieve doorbraak van de Britse band.

De bijzondere albumhoes is gemaakt door de Noorse kunstenaar Sølve Sundsbø. Die deed dat in eerste instantie niet voor Coldplay, maar voor een kunsttijdschrift. Zanger Chris Martin zag die foto en was zo onder de indruk dat hij Sølve vroeg om die foto te mogen gebruiken voor 'A Rush Of Blood To The Head'.

Meeste noteringen in de Album Top 750, editie 2017:

  1. Rolling Stones: 19 noteringen
  2. U2: 16 noteringen
  3. Queen: 16 noteringen

U2 staat daarnaast ook nog op de filmsoundtrack van Batman Forever (nr. 422) met 'Hold Me Thrill Me Kiss Me Kill Me'. De meest genoteerde Nederlandse artiest is Anouk met twaalf albums in de Album Top 750. Bløf is met negen noteringen de succesvolste Nederlandse band én Nederlandstalige act. De Zeeuwse band staat daarnaast ook nog op de soundtrack van de film Alles Is Liefde (nr. 364).

Als het gaat om de bovenste 100 van de Album Top 750 is U2 het meest succesvol met vijf noteringen in de top 100. Kensington, Anouk en Racoon staan elk twee keer bij de bovenste 100 en zijn daardoor wat dat betreft de meest succesvolle Nederlandse acts. Dankzij de negende plaats voor het album 'Rivals' is Kensington de hoogst genoteerde Nederlandse act in de Radio Veronica Album Top 750.

Nieuwste album

Twee albums uit de Radio Veronica Album Top 750 zijn op de dag dat de lijst start slechts een paar maanden oud. Zowel '÷' (spreek uit: Divide) van Ed Sheeran als 'Amigo' van Chef'Special verscheen op 3 maart van dit jaar. Beide albums hebben direct een plek in de lijst weten te bemachtigen. Ed Sheeran komt zelfs direct de top 100 binnen, op nummer 37.

Hoogst genoteerde live-album

Nirvana scoort met 'MTV Unplugged In New York' (nr. 69) het beste wat live-albums betreft. Op 18 november 1993 speelde Nirvana een akoestische set in de Sony Music Studio's in New York. MTV zond het optreden een maand later uit, in het kader van de populaire unplugged-concerten die de clipzender in de jaren '90 uitzond en ook op cd uitbracht. Het album 'MTV Unplugged In New York' van Nirvana verscheen op 1 november 1994, een half jaar na de zelfmoord van zanger Kurt Cobain.

Album met de meeste Top 40-hits

Michael Jackson is het meest succesvol als het gaat om albums met de meeste Top 40-hits. Van zijn klassieker 'Thriller' (nr. 3) haalden maar liefst zeven van de negen tracks de Top 40 en van de opvolger 'Bad' (nr. 49) kwamen zelfs acht van de tien tracks op het album in de Top 40 terecht. Compilatiealbums en live-albums in de Album Top 750 tellen hierbij uiteraard niet mee.

Hoogst genoteerde soundtrack

Het album 'Purple Rain' van Prince & The Revolution (nr. 6) is de hoogst genoteerde filmsoundtrack in de Album Top 750. De zanger uit Minneapolis speelt niet alleen de hoofdrol in de film 'Purple Rain' uit 1984, hij was ook verantwoordelijk voor de soundtrack en dat leverde hits op als 'Let's Go Crazy', 'When Doves Cry' en natuurlijk de titeltrack 'Purple Rain'. Ook andere filmsoundtracks scoren goed in de Album Top 750. Zo kom je bijvoorbeeld muziek uit films als 'Alles Is Liefde', 'Dirty Dancing' en 'Batman Forever' tegen in de lijst.