Martijn Muijs

Martijn Muijs 16:00 - 20:00 uur
bbv

Albumhoezen uit de Album Top 1000 Allertijden

Door het aanbod van muziek via iTunes is het bijna niet meer nodig naar de platenzaak te gaan om een cd te kopen. Toch wil de échte muziekliefhebber vaak nog het echte schijfje hebben, al is het alleen vanwege het boekje en de albumhoes, want sommige albumhoezen zijn kunstwerkjes op zich. Maar albumhoezen worden niet alleen gemaakt als leuke verpakking voor een cd, vaak gaan achter de cover van een cd of lp de mooiste verhalen schuil. Uit de lijst met 1000 albums hebben wij van ieder decennium één albumhoes met verhaal gekozen.

Help! - The Beatles

  • 'Help!' staat dit jaar op nummer 457 in de Album Top 1000
  • Jaar: 1965
  • Het vijfde Britse en het negende Amerikaanse studioalbum van de band
  • Het is de soundtrack van de gelijknamige film
  • Op 'Help!' staat het meest gecoverde nummer ooit: 'Yesterday'

De meestbesproken albumcovers van de Beatles ('Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band' met z'n collage van beroemdheden en 'Abbey Road' met alle verborgen boodschappen) laten we even links liggen: het is de simpelere hoes van 'Help!' die we onder de loep nemen.

De vier muzikanten uit Liverpool brachten de soundtrack voor de gelijknamige film 'Help!' uit en daar moest natuurlijk een hoes voor gemaakt worden. Net als op de hoes van 'X&Y' van Coldplay, wordt er ook op de hoes van 'Help!' gebruikgemaakt van een codetaal, de semafoor spelling: een manier om via beelden boodschappen over te brengen. Met twee vlaggen kan een persoon een letter uitbeelden en ook hier heeft iedere letter van het alfabet z'n eigen houding.

Fotograaf Robert Freeman wilde dat de Beatles 'Help' zouden spellen, maar hij was niet tevreden over het resultaat. Zo'n albumhoes moet er natuurlijk wel een beetje mooi uitzien, dus in naam van de kunst heeft de fotograaf net zo lang gezocht naar een opstelling waar hij wel tevreden mee was. Dat hij daardoor niet 'HELP' maar 'NUJV' spelde, werd op de koop toegenomen. In de Amerikaanse versie, die door Capitol Records werd uitgegeven, hebben ze het zelfs helemaal bont gemaakt en er 'NVUJ' van gemaakt.

The Beatles

Bekijk meer albumhoezen:

Deel deze pagina:

|
© 2015 Radio Veronica